Kapcsolat



4031 Debrecen, Szoboszlói u. 49


Tel: 52/432-626

Kedves Szülők!



Debrecenben a Szoboszlói út 49. szám alatt található óvodánk, környezeti elhelyezkedését tekintve jó adottságokkal rendelkezik. Zöld övezetben családi házak veszik körül. Az óvoda épülete beleillik környezetébe. A műemlék jellegű épület többszöri felújítás, korszerűsítés következtében jó állagú, a helyiségeik otthonosak, esztétikusak.

Óvodánk 85 férőhelyes, családias légkörű. Négy csoportunkban nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek egyéni képességeinek fejlesztésére, egészséges testi-lelki fejlődésük biztosítására. Fontos számunkra a gyermekközpontú, szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó légkör megteremtése.

„Zöld Óvoda” –ként kiemelt nevelési feladatunk a gyermekek közvetlen környezetének megismerése, gondozása és megóvása. A természettel, környezettel való ismerkedést helyi sajátosságainkra építve, szűkebb természeti és társadalmi környezetünkből kiindulva valósítjuk meg. Arra törekszünk, hogy a fokozatosan táguló világot folyamatában, fejlődésében, összefüggéseiben személyes tapasztalatok által ismerjék meg a gyermekek.

Célunk a természet felfedezése során a környezettudatos nevelés és a természetszerető, természetvédő szemléletmód megalapozása. Óvodánk udvarán a 30-40 éves fák között számos madárfaj megtalálható, akikről egész évben folyamatosan gondoskodunk, ezért csatlakoztunk a „Madárbarát Óvoda” programhoz is.

2019-ben elindítottuk a „Boldog Óvoda” programot, melynek segítségével kiemelt feladatunk a boldogságra való képesség erősítése, kibontakoztatása. Célunk a pozitív énkép kialakítása, a feladatok, játékok segítségével a szeretet, magabiztosság, egymásra való odafigyelés, önmagunk és társaink tiszteletének erősítése. Egy optimista, bizakodó életszemlélet alakítása, derűs, vidám hangulatú mindennapok biztosítása.

 

Image
Image
Image
Image

Csoportjaink

Katica

Katica
  • homogén összetételű csoport
  • Óvodapedagógusok: Espán Mónika, Szilágyiné Nagy Szilvia
  • Dajka: Antal Jánosné /Marika néni/

Maci

Maci
  • homogén összetételű csoport
  • Óvodapedagógusok: Kocsis Zsuzsanna, Lukácsné Egri Enikő
  • Dajka: Balogh Tiborné /Edit néni/

Alma

Alma
  • homogén összetételű csoport
  • Óvodapedagógusok: Balogh Éva Erika, Schlager Anikó
  • Dajka: Nyiri Ferencné /Babi néni/

Napocska

Napocska
  • homogén összetételű csoport
  • Óvodapedagógusok: Deákné Tóth Erika, Seres Erika
  • Pedagógiai asszisztens: Pappné Kegyes Andrea Viktória
  • Dajka: Konc Erzsébet

Óvodánk négy csoportszobája eltérő méretű. Minden csoportszobánknak egyéni hangulata van, amit a természetes anyagok, zöld növények és az aktualitásnak megfelelően kialakított természetsarok tesz hangulatossá.

Csoportjaink nincsenek elszigetelve egymástól, nyitottak, átjárhatóak. A gyermekek fő tevékenységi formájára, a játékra, mozgásra alapozva szervezzük a gyermekek igényeihez, életkori sajátosságaihoz igazított tevékenységeket, tapasztalatszerzéseket.

Óvodánk szellemiségében a tevékenységek eredeti környezetben történnek

Udvarunk

Szépen parkosított, árnyékot adó nagy lombú fákkal, füves illetve homokozó résszel szolgálja a gyermekek komfortérzetét, és ad helyet a különféle tevékenységekhez, a szabad mozgáshoz. Az óvoda udvarán csak fából készült játékok vannak, melyek lehetőséget adnak a gyermekek mozgásigényének kielégítéséhez. Minden nap biztosítjuk a szabadban történő levegőzést, játékot. A kialakított KRESZ pályán történő biciklizés, rollerezés által gyakorolhatják a óvodásaink a  közlekedés szabályait, ezen kívül a szabadlevegőn történő intenzív mozgás is biztosított a járművek használata közben.

Az udvaron található konyhakertben, gyógynövényes kertben megfelelő kerti szerszámokkal gyakorolhatják a kerti munkákat. Madárodúkat, madáretetőket és itatókat helyeztünk el az udvar különböző részein, mely lehetőséget ad, hogy egész évben folyamatosan gondoskodjunk a környezetünkben élő madarakról, megfigyeljük fejlődésüket, életmódjukat.

A gyermekek nevelése

Egyéni fejlettségükhöz igazodva, differenciáltan, tevékenységközpontú módszerekkel történik. Rugalmas napirend alakításával a gyermekek igényeit, szükségleteit figyelembe vesszük. Pedagógiai munkánk kiindulópontja a képességfejlesztés. Érzelmi biztonságot nyújtó, szeretetteljes, harmonikus, családias légkörben, a családokkal szorosan együttműködve alakítjuk az óvodai életet.

 

Képességfejlesztés, tehetséggondozás

A gyermekeket óvodába lépésüktől tudatosan, célzottan figyelemmel kísérjük. Dokumentált megfigyeléseinket felhasználva azonosítjuk a gyermekek erősségeit, a lassabban fejlődő területeket, a tehetségígéreteket, átlagon felüli adottságaikat.

A gyermekek képesség fejlesztése két síkon működik óvodánkban:

  • óvodai csoportjainkban a napi tevékenységekbe ágyazva
  • műhelyfoglalkozások keretében speciális többlet nyújtásával, a gyermekek életkorának, érdeklődésének, képességüknek megfelelően.

Műhelyfoglalkozások területei:

  • Hitoktatás,
  • Ovi foci,
  • Úszás oktatás.
  • Angol,
  • Német,
  • Mazsorett,
  • Vizuális kreatív műhely.

Ünnepeink, programjaink:

Óvodánk szellemisége a környezeti nevelés alapján működik. A szülőkkel közös kirándulásokat, sportnapot, adventi teadélutánt szervezünk. Mezőgazdasági munkákba kapcsolódunk be pl: almaszedés, kerti munkák, szüret. Megfigyeljük az állatokat természetes környezetükben (tanya látogatás). Saját konyhakertet, gyógynövényes kertet gondozunk az óvoda udvarán közösen a gyerekekkel. Heti rendszerességgel zöldség- gyümölcsnapokat tartunk. Jeles és Zöld napok megünneplésével, hagyományőrző programjainkkal gazdagítjuk a gyermekek tevékenységeit pl: Föld napja, Víz világnapja, Állatok világnapja, Madárkarácsony, Magyar népmese napja, szüreti mulatság stb.

Évente két alkalommal papírgyűjtést szervezünk a szülők közreműködésével.

Ezek mellet természetesen hagyományos ünnepeink sem maradnak el, mint pl: Mikulás, karácsony, farsang, anyák napja, a gyermekek név- és születésnapjának megünneplése.

 

Image
Image
Image

ELÉRHETŐSÉGÜNK:

 Ifjúság Utcai Óvoda Szoboszlói Úti Tagintézménye

4031 Debrecen, Szoboszlói u. 49

 

E-mail: szoboszloi@ovoda.debrecen.hu

Tel:      06-52/432-626

            06-30/464-6443

Tagintézmény vezető: Deákné Tóth Erika

Amennyiben kérdése, észrevétele van óvodánkkal kapcsolatban kérem használja az email küldési lehetőséget.  

© 2024 Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. Minden jog fenntartva

Search